Χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της καινοτομίας

Χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της καινοτομίας

Αρ. Πρωτ. 11636/18.02.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ετήσια έκθεση με τις επιδόσεις καινοτομίας των κρατών-μελών. Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τη χώρα μας, η οποία φαίνεται να χάνει το στοίχημα της καινοτομίας. Σύμφωνα με την έκθεση τις υψηλότερες επιδόσεις στην καινοτομία καταλαμβάνουν η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με μέτριες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας, μάλιστα χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η χώρα μας εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. στις εταιρικές επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, την τρίτη χειρότερη επίδοση στην αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου και την πέμπτη χειρότερη επίδοση στη χρηματοδότηση και υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Τα παραπάνω αποτελέσματα, φανερώνουν την υποβάθμιση της χώρας μας ως προς την καινοτομία και την έρευνα και αποδεικνύουν, ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στους δείκτες αυτούς, απομακρυνόμενη ολοένα και περισσότερο από τις χώρες που επενδύουν στην οικονομία της γνώσης. Η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία αποτελούν μονόδρομο για την ανόρθωση της εθνικής μας οικονομίας και της κοινωνίας. Δυστυχώς, όμως η πολιτική της Κυβέρνησης καταρρακώνει συστηματικά αυτούς τους τομείς και ισοπεδώνει την παραγωγική δύναμη του τόπου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στη χώρα μας;

 

Απάντηση Υπουργείου